Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyetemes egyháztörténet
  2016-07-12 14:03:25, kedd
 
  II.11.2. Donatizmus - Caecilianus; Donatus; hitszegés és bűnbocsánat


Amikor az üldözések véget értek, a keresztyéneknek fel kellett dolgozniuk a múltat. Ez nem volt könnyű feladat. Még egyszer tekintsünk vissza a keresztyénüldözések utolsó szakaszára. Diocletianus (284-305) alatt volt az utolsó - és legkeményebb - keresztyénüldözés. 304-ben megparancsolta, hogy minden keresztyénnek kötelező áldozatot bemutatni a császár tiszteletére. Az ellenszegülőket halálra ítélték. Tömeggyilkosságot követve el sok keresztyént kivégeztek.
Decius és Valentianus üldözései elmúltával, 260 után nagy mérvű gyarapodás következett az egyházban. A nyugalmas időszakban tömegesen csatlakoztak az egyházhoz. Amikor Diocletianus alatt mégis üldözések törtek ki, sokan kompromisszumot kötve mentették az életüket. A környezet általában már elfogadta az egyházat, ezért az üldözések idején az emberek gyakran segítettek a keresztyéneken. Így a keresztyének könnyebben ki tudták kerülni az üldözést. (vö. a Cyprianus idejével!)
Az üldözések után Észak-Afrikában, Karthago környékén újra vita kezdődött az árulókról (traditores). A püspök, Mensurius, és annak segítője, Caecilianus is a legkülönbözőbb módokon igyekeztek elkerülni az üldözéseket. Egy későbbi zsinaton ki is mondták, hogy a püspökök között több ,,traditor" volt, s közéjük tartozott Mensurius, Karthagó püspöke is. Voltak olyanok, akik a Jn 15. alapján azt mondták, hogy ,,ezeket az ágakat le kell vágni". Mensurius halála után vita kerekedett az új püspök személye körül. Sokan nem akarták elfogadni a még Mensurius által kinevezett Caecilianust, mert ,,traditornak" tartották. Caecilianus beiktatása is felháborodást keltett, mert a legtöbb püspök még meg sem érkezett, s már beiktatták. Ez szándékosan történt így, mert több püspök Caecilianus ellen volt, akik aztán nem is tartották érvényesnek a beiktatást. Mindössze három püspök vett azon részt, közülük is egy ,,traditor" volt, akinek nem is lett volna joga a beiktatáshoz. Személyes ellentét és dogmatikai vita kapcsolódott egybe ebben a helyzetben.
Az ellenállás mozgatója Donatus volt, akiről csak keveset tudunk. Vezetésével Maiorinust választották ellenpüspöknek, és ezzel létrehoztak egy ellenegyházat is, amely Észak-Afrikában hosszú ideig meg is maradt.
Amikor véget értek az üldözések, Nagy Constantinus azt parancsolta, hogy az egyház elkobzott vagyonát mindenütt vissza kell szolgáltatni, ,,az egyetemes keresztyén egyháznak". Az üldözések áldozatai kártérítésben részesültek. Ezt az összeget a püspököknek kellett szétosztani. Afrikában azonban két egyház volt! A császár Caecilianusnak küldött mindent, a donatisták pedig azt állították, hogy ők a valódi egyház, ezért maguknak kérték a császári támogatást. A császárhoz fordultak, hogy döntse el a vitás kérdést. A császár teológiai bizottságot hozott létre, és Donatust, aki egyházszakadást követett el, majd újra megkeresztelte követőit, 313-ban zsinati döntéssel ítélték el.
Az Arles-i Zsinat 314-ben ezt a zsinati döntést megerősítette, a császár tanácsára. Arles-ben kitűnt, hogy az egyház döntésképtelen a kérdésben és a választ a császártól várták. Az itt hozott döntések nagyon fontosak lettek. Lényegében Cyprianus túlzásait tették helyre: nem szabad senkit újra keresztelni, ha már egyszer - akár az egyházon belül, akár az egyházon kívül - a helyes formulával (az Atya, Fiú és Szentlélek nevében) meg van keresztelve. Továbbá: a sákramentum érvényessége nem a tisztségviselő szentségétől függ, hanem Istentől. A ,,traditor"- kérdésben úgy döntöttek, hogy azt a traditort, aki ellen rendelkezésre állnak a bizonyítékok, meg kell fosztani tisztségétől. De minden szolgálat, amit addig elvégzett, érvényes marad.
A donatisták többször fordultak a császárhoz, de a császár a zsinati döntéseket érvényesnek tartotta. Végül mégis foglalkozott a kérdéssel, de megint Caecilianusnak adott igazat. 316-321 között az állam fellépett a donatisták ellen és elvette templomaikat, de aztán békén hagyták őket. Sok helyen a donatista ellenegyház ugyanolyan erős volt, mint maga az egyház.
A donatisták egyháztana különleges volt. A középpontba az egyház szentségét állították, amelyet védeni kell. Ha valaki bűnt követett el, pl. megtagadta a hitét, akkor az Szentlélek elleni bűnnek számított. Ezért ki kellett zárni az egyházból, mert különben az egész egyház tisztátalanná válik. A bűn fertőző és örökölhető. A ,,traditor" helyét sós vízzel kellett megtisztítani. Az egyik vád az volt, hogy a traditorok odaadták az államnak a szent könyveket, s ezzel maguk is elvesztették a Szentlelket! Csak azt az egyházat lehet valóban egyháznak nevezni, amely meg tudja őrizni a szentségét. Egy évszázaddal később Augustinus megint ellentétbe kerül majd a donatista felfogással. (folyt. köv.)

Jos Colijn
 
 
0 komment , kategória:  Egyetemes egyháztörténet  
Címkék: kompromisszumot, egyházszakadást, ellenszegülőket, keresztyéneknek, legkülönbözőbb, keresztyéneken, ellenpüspöknek, megkeresztelte, megparancsolta, caecilianusnak, tisztségviselő, döntésképtelen, keresztyénnek, ellenegyházat, megtisztítani, tisztátalanná, rendelkezésre, megerősítette, felháborodást, kártérítésben, elvesztették, templomaikat, érvényessége, szentségétől, tisztségétől, bizonyítékok, választották, caecilianust, beiktatáshoz, csatlakoztak, kapcsolódott, diocletianus, keresztyének, legkeményebb, tiszteletére, constantinus, üldözések véget, utolsó –, császár tiszteletére, ellenszegülőket halálra, nyugalmas időszakban, környezet általában, üldözések idején, emberek gyakran, keresztyének könnyebben, üldözések után, legkülönbözőbb módokon, későbbi zsinaton, püspökök között, legtöbb püspök, ellenállás mozgatója, egyház elkobzott, Amikor Diocletianus, Vezetésével Maiorinust, Nagy Constantinus, Arles-i Zsinat, Lényegében Cyprianus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Gárdonyi Géza - Április végén  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Paul David Tripp Április 25  Egyszerűen  A fák lelke  Nehezen engedem  Ma  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szent György nap  Facebookon kaptam  Naplemente  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Mindenünk, amink van, amit sze...  Ébredj  Facebookon kaptam Gizike bar...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Búzaszentelés  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  A végzet az  Próbálkozni kell ahhoz,  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Nehezen engedem  Gaál Viktor gondolata  A fák lelke  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  György napra  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Az elfogadásnak...  Beney Zsuzsa - Álom  Gárdonyi Géza - Április végén  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Zilahy Lajos gondolata  S a dalok tanulsága  Nagyon furcsa szeretni valakit...  A boldogság ült a világvégén  Szent György nap  Próbálkozni kell ahhoz,  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam Krisztinától  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Beney Zsuzsa  Ünnepelj csak  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Paul David Tripp Április 26  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
üldözések véget, utolsó &#8211, császár tiszteletére, ellenszegülőket halálra, nyugalmas időszakban, környezet általában, üldözések idején, emberek gyakran, keresztyének könnyebben, üldözések után, legkülönbözőbb módokon, későbbi zsinaton, püspökök között, legtöbb püspök, ellenállás mozgatója, egyház elkobzott, egyetemes keresztyén, üldözések áldozatai, püspököknek kellett, császár Caecilianusnak, donatisták pedig, valódi egyház, császári támogatást, császárhoz fordultak, vitás kérdést, császár teológiai, zsinati döntést, császár tanácsára, egyház döntésképtelen, császártól várták, egyházon belül, egyházon kívül, helyes formulával, sákramentum érvényessége, tisztségviselő szentségétől, donatisták többször, zsinati döntéseket, állam fellépett, donatisták ellen, donatista ellenegyház, donatisták egyháztana, egyház szentségét, egész egyház, traditorok odaadták, szent könyveket, egyházat lehet, évszázaddal később, donatista felfogással, kompromisszumot, egyházszakadást, ellenszegülőket, keresztyéneknek, legkülönbözőbb, keresztyéneken, ellenpüspöknek, megkeresztelte, megparancsolta, caecilianusnak, tisztségviselő, döntésképtelen, keresztyénnek, ellenegyházat, megtisztítani, tisztátalanná, rendelkezésre, megerősítette, felháborodást, kártérítésben, elvesztették, templomaikat, érvényessége, szentségétől, tisztségétől, bizonyítékok, választották, caecilianust, beiktatáshoz, csatlakoztak, kapcsolódott, diocletianus, keresztyének, legkeményebb, tiszteletére, constantinus, foglalkozott, szolgáltatni, keresztelni, traditornak, valentianus, bizottságot, keresztyént, ellenegyház, következett, középpontba, üldözéseket, bűnbocsánat, parancsolta, évszázaddal, felfogással, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5899
  • e Hét: 39675
  • e Hónap: 68987
  • e Év: 256789
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.